Ефект

Какъв ефект мога да очаквам от чипа?

Повишението на мощността след чиптунинг е относително за всеки двигател. В "КАТАЛОГ" можете да проверите примерни данни за вашият автомобил. Мощността на една кола зависи от редица неща, като пробег, подръжка , гориво и т.н. Данните в каталога служат единствено за ваша ориентация. Чрез тях можете да придобиете представа какво е възможно да се постигне при вашата кола, ако е в изрядно състояние и "добро здраве". 
Очакваните повишения на мощността след чиптунинг са както следва: 
 

  • Бензинови мотори без турбо: 3-10 %
  • Бензинови мотори с турбо: 20-45 %
  • Дизелови мотори с турбо: 20-45 %

 

Ако вземем за пример един ТДИ агрегат - 1.9 ТДИ 110 к.с. - след поставяне на чип можем да увеличим мощността с 30 конски сили , а въртящият момент със 70 Нм. Максималната скорост нараства с около 15 km/h , а разхода на гориво намалява с около 0.3 литра.
Реално автомобилът става много по-пъргав, отзивчив и динамичен.
Грешно е да се мисли, че при всички мотори е възможно еднакво процентно повишение на мощността. Така напраимер при един турбомотор с мощност 360 коня, 30% прираст на мощност (само по електронен път) не са постижими, защото това са над 100 конски сили повишение! Възможностите на чиптунинга зависят от самият мотор, който искаме да тунинговаме. Ако още от завода двигателят излиза с много конструктивни резерви , то тогава мощността може да се увеличи доста. Обратното важи за мотори, при които почти нищо не може да се направи (защото заводски нямат запас от мощност, която чипа да "отключи") и тогава повишението едва се усеща или изобщо не се усеща.

НАШИТЕ ПАРТНЬОРИ